skip to Main Content

Lihapullia

Kuala Lumpurissa vietetystä viikosta jäi mieleen hidasteet, intialainen ruoka, ilmastointi, starbucks, huntupäiset naiset ja kaks hemmetin korkeeta tornia. Ennen uuteen maahan saapumista oon aina mahollisuuksien mukaan ottanu paikasta etukäteen selvää ja koittanu luoda jonkinlaista ennakkokäsitystä siitä, että mihin oikeen ollaan menossa. Jostain syystä Malesian kohdalla kävi kuitenkin niin, että Balilla Denpasarin kentällä lentoa Kuala Lumpuriin odotellessa mainitsin Aatulle, etten tiiä yhtään minne oon menossa, eikä tienny Aatukaan. Saavuttiin sii tähän maahan ilman minkäänlaisia odotuksia, pelkoja tai ennakkoluuloja. Ehkä viimeset 2 kuukautta ollaan oltu niin innoissaan ja tekemistä on riittäny, että tää – ainakin alkuperäsen suunnitelman mukaan – viimenen kohdemaa jäi sen takia lähes olemattomalle huomiolle.

IMG_7497

IMG_7478

IMG_7476

Jos lähen nyt purkamaan näitä viikon highlightteja vaikka tosta starbuckista. Miun mielipide siitä puljusta on nimittäin muuttunu kerta heitolla. Okei, en ehkä kuluttais niitä penkkejä vieläkään Suomessa samaisen ketjun kahvilassa, mutta täällä sen olemassa olosta on ollu meille hurjasti hyötyä. Mikä on parhain mahdollinen ratkaisu, kun työskentelet läppärillä, tarviit kunnollisen nettiyhteyden, miellyttävän työympäristön ja kofeiinia päivittäin? No öö, starbucks! Ollaan siis vietetty kuluneella viikolla lähemmäs 30 tuntia starbuckissa. Löytyy pistorasiat, mukavat tuolit ja oikean korkuiset pöydät, kahvia niin monella eri tapaa, ettei riitä sormet ja varpaat laskemaan ja tietty mukavaa henkilökuntaa. Okei, jos oltais jääty sinne pidemmäksi aikaa ja jatkettu samalla kaavalla, voi olla että jotain rajotuksia ois jossain vaiheessa syntyny, mutta viikko saatiin ainakin olla ihan rauhassa.

IMG_7483

IMG_7480

Aatua surkutti kolme yhteiskuvapyyntöä yhtenä päivänä. Rankkaa olla julkkis.

Ilmastoinnista sanon vaan sen verran, että on hyvä pitää pitkähihasta mukana, 30 asteen ulkolämpötilasta huolimatta. Nää tyypit tykkää käyttää ilmastointia, täysillä. Vaikkakin se on ihan mahtavaa vaihtelua Balilla vietetyn kuukauden jälkeen. Kyseessähän on miljoonakaupunki ja esimerkiks H&Mn valotaulun näkeminen meinas tuoda kyyneleet silmiin, koska mitään tuttua ja turvallista en oo nähny pitkään aikaan. IKEA:sta puhumattakaan. Pullien jonotukseen ja vapaiden tuolien löytämiseen meni tunti ja muussikin oli loppu, mutta oli ehottomasti kaiken arvosta. Eikä muuten ollu ongelmia selvitä ulos ostamatta mitään, koska reppuun ei vaan yksinkertasesti mahdu. Ois muuten pakatessa voinu miettiä vähän muutakin kun pikkukyliä ja riisipeltoja, koska miulle ei oo yhtiä farkkushortseja lukuunottamatta yhtään siistiä vaatetta mukana. Kiva kulkee kauppakeskuksessa likasissa lenkkareissa, urheilulegginseissä ja reikäsessä topissa 😀

IMG_7487

Intialainen ruoka – tai oikeestaan roti – on miun uusi ruokarakkaus. Ohutta leipää rapeana, lötkönä, lettuna, makeana, suolasena ja mausteisien kastikkeiden kanssa tarjoiltuna. Aamupalana, välipalana, lounaalla ja iltapalalla. Majotuttiin Kuala Lumpur viikko Abbyn luona sohvasurffauksen kautta ja oli kyllä mielenkiintonen kokemus. Dormeissa ja hostelleissa hengaillessa voi päättää täysin itse, että mitä tekee ja milloin. Oli siis erinlaista, kun esimerkiksi joka ainut aamu oltiin riippuvaisia Abbyn kyydistä aamupalalle ja ajankohta oli tietysti hänen päätettävissä. Kauppaakaan ei ollu lähellä, joten lähes kaikkialle kuljettiin autolla. Rahallista säästöä tuli tottakai huimasti, sillä viikon hostellit ja matkat kerryttää jo mukavan summan. Tää oli meidän molempien ensimmäinen sohvasurffauskokeilu ja ainakin miulle jäi positiivinen mieli. Majottajia on tietysti mieletön määrä erinlaisia, on sellasia, jotka iskee avaimet käteen ja toivottaa mukavaa ja päivää ja sitten on sellasia kun Abby. Ollaan totuttu sellaseen yks nähtävyys viikossa- rytmiin, joten jo ekana päivänä kierretyt museot ja nähtävyydet oli meille suoritus. Nähtiin siis paljon starbucksissa vieteyistä tunneista huolimatta. Abby on siis miun tutkiskelujen mukaan ainakin puoliksi Intialainen (ei tietenkään kysytty) ja se näkyi mm. Intialaisten ravintoloiden määrässä, joissa käytiin. Ollaan oltu nyt alle kaks vuorokautta Borneossa ja oon googlannu jo että mistä löytyy lähin intialainen..

IMG_7519

Sitten ehkä miuta kuohuttavin aihe, johon voisin tietty olla ottamatta kantaa, mut se ei ois yhtään miun tapasta. Nimittäin tää uskonto, tai uskonnot ylipäätään. Mie oon aina ollu hyvin tietonen omasta arvostani ja siitä, että miten miuta saa kohdella. ”Naiset kuuluu keittiöön” tai ”miesten hommat” on sanontoja, jotka on yleensä huumoria, mutta miulla ne menee tunteisiin. Tykkään tehä Aatulle voileipiä ja tiskata, koska tiiän että se vihaa sitä. Mutta voileivät jää aivan varmasti tekemättä jos joku joskus kehottaa miuta tekemään niitä koska oon nainen. Oon aina ollu myös sitä mieltä, että jokainen ihminen tällä pallolla saa uskoa just siihen mihin haluaa, oli se sitten Allah tai spagettihirviö. Miun täydellisessä maailmassa kaikki sais siis suorittaa just sitä uskontoa kun haluaa, mutta ois myös mahollisuus olla uskomatta. Miuta kuvottaa ajatus yhdestä miehestä ja neljästä vaimosta tai aviorikosesta tuomitsemisesta vaan sillon, kun teolla on neljä todistajaa.

Muutama lainaus perinteisesti wikipediasta:

”Islamin pyhän kirjan Koraanin kannasta vallitsee useita näkemyksiä. Yhden näkemyksen mukaan Koraani antoi naisille useita oikeuksia, mutta perinteiset, vanhoilliset järjestelmät ovat ajaneet naiset marginaaliin ja jopa vaientaneet heitä. Toisen näkemyksen mukaan Koraani kenties paransi naisten asemaa, mutta se jätti silti naiset toissijaiseen asemaan. Kolmannen näkemyksen mukaan Koraani piti miehiä elättäjinä, joilla on oikeus päättää naisten asioista; tosin kunnioittaen naisille myönnettyjä oikeuksia.”

”Perinteinen islamilainen laki sallii rajoitetun moniavioisuuden. Miehellä saa olla enintään neljä vaimoa mikäli hän pystyy huolehtimaan heistä taloudellisesti.”

 ”Perinteisen näkemyksen mukaan naimisiin menevän tytön tulisi olla neitsyt, ja nykyaikana tehdäänkin gynekologisia leikkauksia ”neitsyyden palauttamiseksi”” (??????)

”Avioeroa ei suositella, mutta mikäli sovittelu ei auta, niin ero on mahdollinen. Samaten suositellaan, että eronnut pari solmisi myöhemmin uuden avioliiton. Islamilaisissa maissa on käytössä erilaisia avioerotyyppejä. Yksipuolinen erojulistus, talaq, on vain miehen käytössä. Nainen voi hakea eroa tuomioistuimesta, mikäli esimerkiksi mies on väkivaltainen, taloudellisesti kyvytön huolehtimaan perheestä tai impotentti.”

Islamin uskonnossa on paljon asioita mitä en ymmärrä, enkä hyväksy, esimerkkeinä naisten ympärileikkaukset, homouden kieltäminen, ääritapauksissa naisia jopa uhrataan eli tapetaan miehen ja miehen suvun kunnian puhdistamiseksi. Osa rajuimmista jutuista on miun käsityksen mukaan jopa kielletty Islamin laissa, mutta niitä harjoitetaan silti joissain heimoissa.

Edelleen, kannatan uskonvapautta, mutta uskallan väittää, ettei ihan kaikki näistä naisista ei halua käyttää huntua, saatika antaa pimppiä silvottavaksi. Pahottelut neljästäsadasta sanasta, mutta koska kyse on tän maan pääuskonnosta, on se myös iso osa meidän elämää täällä (kalja on tosi kallista). Kaikesta huolimatta, naiset näyttää täällä ihan onnellisilta ja kulkee paljon esim. Kaupungilla lasten kanssa. Ihan samoja juttuja ne tekee kun myökin, käy kahvilla ja sellasta. Sellaset naiset, jotka on peitetty kokonaan – silmiä lukuunottamatta – tuijottaa miuta häpeilemättä. Käy päästä varpaisiin läpi ja pysähtyy jalkoihin. Tuijotukseen oon täällä tottunu, mutta monta minuuttia kestävä arvosteleva katse on miusta töykeetä. Ehkä mie kuitenki kestän sen. 😀

Miun pitäis varmaan kirjottaa useemmin ku tästä tulee aina tällänen aiheesta toiseen hyppely. Muttaku on niin paljon asiaa!

Pusuja!

❤️ Maari

IMG_7518

This Post Has 2 Comments
  1. Kiva kirjoitus taas 🙂 Myö oltiin silloin muutama vuosi sitten Malesiassa ihan itäpuolella, joka oli ihan ääri-islamilainen paikka. Kalja ei ollut pelkästään kallista, vaan sitä ei niinku ollut! Paitsi pimeillä markkinoilla, ja enosihan löysi kanavat 🙂 Ja muistan ne pitkät katseet huntujen alta: hyi, hyi kuinka oltiin julkeita. Mutta mukavaa jatkoa teille, voikaa hyvin <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Back To Top